075 - 670 41 06 info@brkadvocaten.nl

Verdachte, wat nu?

Als u als verdachte bent aangemerkt door justitie is daarvoor, terecht of onterecht, een reden. De belangen zijn dan groot en alles wat gezegd wordt kan tegen u worden gebruikt. Het is dan ook van groot belang dat u zo snel mogelijk een gespecialiseerde strafrechtadvocaat in de arm neemt om u bij te staan. 

Als u nog op vrije voeten bent, kunt u als verdachte zelf contact opnemen met een strafrechtadvocaat. Nadat u bent aangehouden door politie is het vaak niet meer mogelijk om zelf contact op te nemen met een door u gewenste strafrechtadvocaat. Eventueel kan uw familie dit voor u doen, als u zelf geen naam paraat hebt van de advocaat door wie u bijgestaan wenst te worden.  Hieronder hebben we een lijst samengesteld van verschillende situaties waarin een verdachte zich kan bevinden. 

Uitnodiging voor verhoor

Als u een brief krijgt van de politie waarin staat dat u wordt uitgenodigd voor een verhoor dan wordt u verdacht van het plegen van een strafbaar feit. Het is in uw belang om voor dit verhoor een gespecialiseerde strafrechtadvocaat te raadplegen.

Strafzaken worden vaak al beslist in de eerste fase. Het is daarom erg belangrijk om goed voorbereid naar een verhoor toe te gaan. Neem daarom contact op met ons, zodat wij dit verhoor met u kunnen voorbereiden. Wij zullen u aangeven wat uw positie is tijdens het verhoor en zullen u ook wijzen op alle rechten waarvan u gebruik kunt maken. Ook wordt dan besproken of u gebruik wenst te maken van bijstand tijdens het verhoor.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende (kosteloos) adviesgesprek.

Aangehouden verdachte

Op het moment dat iemand is aangehouden als verdachte is het belangrijk om bijstand te hebben van een gespecialiseerde strafadvocaat.Een aangehouden verdachte zal worden verhoord over het strafbare feit waarvan hij/zij wordt verdacht. Deze verhoren zijn erg belangrijk en kunnen het verschil maken tussen een veroordeling en een vrijspraak.

Wij zullen voorafgaand aan het verhoor de zaak met u bespreken. Samen met u zullen we een strategie bepalen voor tijdens het verhoor. Deze strategie kan ook zijn dat u gebruik maakt van uw zwijgrecht. Tijdens het verhoor zullen wij u ook bijstaan.

Mocht u vragen hierover hebben, neemt u dan vooral contact met ons op.

Strafbeschikking

Een strafbeschikking lijkt op een boete, maar het is iets geheel anders. Let vooral goed op, u moet in actie komen!

Een strafbeschikking is een voorstel van het Openbaar Ministerie om uw zaak af te doen,  als u het niet eens bent met dit voorstel dan moet er binnen 14 dagen verzet worden ingesteld. Wij kunnen dit voor u doen. Het is sowieso verstandig om verzet in te stellen, zodat wij voor u kunnen kijken of  akkoord gaan met het voorstel van het Openbaar Ministerie wel verstandig is. De ervaring leert dat er strafbeschikkingen worden verstuurd waarvoor onvoldoende bewijs in het dossier aanwezig is, of dat er een te hoge straf wordt opgelegd.

Het akkoord gaan met een strafbeschikking betekent dat u een aantekening krijgt op uw strafblad. Dat kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het krijgen of behouden van een VOG of voor reizen naar het buitenland. Deze gevolgen worden meestal niet verteld door het Openbaar Ministerie.

Bij het ontvangen van een strafbeschikking is het raadzaam om snel contact met ons op te nemen, zodat wij tijdig voor u verzet kunnen instellen.

OM-zitting

Als u een brief krijgt waarin staat dat u wordt uitgenodigd voor een zitting bij het Openbaar Ministerie, dan zal dit een zitting zijn waarin aan u een strafvoorstel wordt gedaan zodat u niet voor de rechter hoeft te verschijnen.

Als u geen ervaring hebt met het strafrecht zult u de neiging hebben om akkoord te gaan met het voorstel zodat u niet voor de rechter hoeft te verschijnen. Het is voorafgaand aan een OM-zitting raadzaam om contact met ons op te nemen. Wij zullen uw dossier opvragen en deze voorafgaand met u bespreken. Wij zullen met u meegaan naar de OM-zitting en u ook adviseren of het verstandig is om wel of niet akkoord te gaan met het voorstel. Ook hiervoor geldt dat een strafbeschikking een strafblad oplevert met alle gevolgen van dien.

 

Dagvaarding

Op het moment dat u een dagvaarding ontvangt betekent dit dat uw zaak zal worden behandeld door de rechtbank. Als dit het geval is dan is het verstandig om bij uw zaak hulp te krijgen van  een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Wij staan u hierin graag bij.

Voorafgaand aan de zitting zullen wij het dossier van uw zaak hebben bestudeerd en dit met u bespreken. Tijdens deze bespreking kunnen wij met u overleggen of er bijvoorbeeld getuigen moeten worden opgeroepen of dat er ander onderzoek moet worden verricht. Wij weten wat u kunt verwachten en zorgen ervoor dat u goed voorbereid bent voor de zitting.  Tijdens de zitting zullen we uw positie naar voren brengen en u verdedigen. U kunt altijd contact met ons opnemen als u onze bijstand wenst.